travelog anak melaka

travelog anak melaka
simple girl with a big dream

Monday, 22 June 2015

ketuk hempuk ramadhan

selamat berpuasa semua!

1st of all, mintak maaf siap siap kalau ada yang terasa ke marah ke...takde niat...just my 2 cents opinion je..

ramadhan = bulan puasa = bazar ramadhan tak dapat dipisahkan..and ape yg sy tulis ni bukan menyebelahi part orang berniaga or pengguna..sebab sy pun penah berniaga makanan, dan akhirnya pilih untuk jadi pengguna je..

kenape?ape kaitannya?

yg sy selalu dengar, peniaga selalu di kategorikan 4 jenis :
1) makanan sedap tapi mahal la!
2) makanan sedap gileeee, murah lak tu..
3) dah la tak sedap, mahal nak mampus..
4) tak pe la tak sedap...janji murah..

tapi pengguna ade 1 jenis je ahahahah
1) nak sedap tapi nak murah...

kalau saya sebagai pengguna pun mesti la nak sedap, murah, value for money bla bla bla...dan jangan lupa gak sebenarnya para peniaga pun kalau boleh nak jual murah kalau tak yah nak fikir kos bahan mentah, dan paling utama, kos yg tak nampak dah 1 hal, kos yang tak boleh nak di ukur dengan wang ringgit lagi 1 hal..

dulu, selalu je sy fikir, ala setakat makan 2 orang, makan kat luar lagi jimat...how about now? masih relavan tak?kalau makan kat luar tak habis rm20 seorang atau 2 orang (kalau jenis tak kuat makan, tak cerewet macam sy ni, rm5 pun lebih dari cukup sekali makan)...atau sekali beli kat bazar ramadan, sorang je kang dah rm20..tu belum masuk askar askar yang lain..mahal kan?boleh haus wallet dibuatnye..

"mahal melampau sekarang ni..baik masak sendiri"...

yup betul...baik masak sendiri...pergi kedai, bawak rm20 dan beli bahan mentah, ape yang rasa nak masak, nak makan..ok, ini kos yang nampak..bila kita keluar kan sesuatu dalam bentuk nilai..rm5, rm20, hatta sampai ke nilai ratus dan ribu..

tapi, bagaimana dengan masa? masa nak pegi kedai.. masa nak memilih bahan mentah.. masa untuk menyediakan (menyiang, memotong, membasuh, dan lain-lain)..kemudian drive home and start memasak pulak...bagaimana dengan tenaga? larat nak memasak? tabik spring...kakak sy balik keje, terus berkejar memasak utk famili dia, untuk sy & ayah..hari hari camtu..cuma kekadang ada jugak hari hari yang dia "tak sempat masak", so dia just beli pape untuk makan..dan kadang kadang, sampai dah tak tahu nak masak ape..hahahah..dulu masa arwah mak sy ada lagi, memang tak pergi bazar ramadhan ni..sy pun bukan suka nak pegi bersesak kat tempat ramai ramai macam tu..even sekarang mak dah takde pun, sebulan puasa, sekali pun seksa sy nak pegi...bulan lepas sekali je pegi sebab iftar sekali dengan kawan kawan style potluck...so gagah la gak mengukur bazar ramadhan..

since dengan taraf kehidupan makin tinggi ni, spend wisely je lah...nak beli kat luar, mungkin yang tak sedap tapi kita rasa mahal tu bersepah je sana sini, nak jumpa yg murah tapi sedap boleh di kira dengan jari...so terpulang kat kita gak nak carik yg sedap tapi mahal atau boleh lah tak sedap pun janji murah...semua tu di tangan kita...cuma part sedap dan tak sedap tu di tangan peniaga la kan...skill dan bakat mereka...

tapi jangan fikir itu je, fikir masa & tenaga mereka juga..seperti mana kita berfikir tentang nilai ringgit kita (yang da semakin jatuh) yang kita nak spend, dan perut yang nak makan sedap.. atau nafsu yang nampak semua nampak lazat dan semua aku boleh makan masa berbuka nanti..

well, sy tak tahu sebenarnya harga harga kat bazar ramadhan sekarang..tapi memang ada terbaca kawan kawan update, air 1 bungkus rm2, ade sampai rm3..kuih pun singgit dapat 2 je, murtabak, ayam golek, beriyani kambing...lagi?terlalu banyak menu..kita pilih je..sama ada ikut keperluan atau kehendak...dats all...

yang penting jangan la membazir..kalau beli 1 bazar sekalipun, memasak untuk 4orang makan tapi macam nak buat kenduri pun, asalkan habis, takpe...tapi kalau membazir, sayangnya rezeki..

sy da nak masuk 15 tahun berniaga burger hari raya..tak jauh, depan rumah je..customer?time raya la best...bebudak gi pungut duit raya kat rumah rumah, sy plak collect duit raya dorang dengan habiskan masa dan tenaga sy berniaga burger dari pukul 3 petang sampai 4 pagi..hari hari sepanjang hari raya selama seminggu macam tu..13 tahun pertama, seronok, tu lah duit raya sy...tapi masuk 14 tahun(tahun lepas), sy mula mengalami simptom sakit belakang yg teruk...tak boleh berdiri lama...mungkin faktor usia..so tahun ni, sy decide untuk tak berniaga...dan kebetulan raya ketiga nanti (insyaAllah) dah ada wedding photoshot job untuk sy..

sy start jual burger rm1, benjo 80sen di saat orang dah start jual burger rm1.20..bile naik kan sikit sikit selari dengan harga barang, kau siap laaaa bebudak datang beli merungut (sambil ulang sehari 3 kali beli)...tapi sebab duit raya ada kan? so apa sangat lah naik 20sen ke 50sen...

sekarang?rm2.00 ~ rm2.50...dalam masa 15tahun...agak agak?modal cane plak naik mencanaknye...paling senang nak tengok la...telur...dulu sepapan relax je rm3...jatuh seposen sebijik masa memula berniaga...tu yg benjo 80sen pun boleh je jual...cuba sekarang?pegi bawak singgit beli telur...3 ketul je...tu pun kalau dapat 3 ketul...

tu lah realitinya...

keyword dia...jangan membazir makanan...sedap ke tak sedap....ramai di luar sana yg tak mampu merasa sedap atau tak, yang penting hanya perut terisi...

~ just saw on fb, ada saudara kita tanya kat mana boleh berbuka free, ada saudara kita di luar sana hanya tinggal rm1.60 je untuk anak beranak...sedih kan di saat kita berikira tentang sedap tak sedap, mahal ke murah, masih ada yang kira berapa sen yg tinggal, masih ada yang mencari di mana nak mengisi perut..

maaf kalau masih ada yang terasa...














No comments: